Soczewica na sypko

środa Lut 8, 2012

-1 szkl. soczewicy, 1 cebula, 1-2 łyżki oleju, sól, majeranek, natka pietruszki. Soczewicę umyć, namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, odparować. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na

tłuszczu. Wyłożyć soczewicę na cebulę, oprószyć solą, majerankiem i siekaną natką, mieszając podgrzać. Podawać z pieczywem. Soczewica z ryżem 1 szkl. soczewicy, 1/2 szkl. ryżu, 3-cztery łyżki margaryny, sól, przyprawa curry, natka pietruszki

Soczewicę umyć, namoczyć i ugotować w 2 szkl. wody, odparować. Ryż umyć, ugotować w dużej ilości wody, wylać na cedzak, przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Do gorącej soczewicy wsypać ryż, ostrożnie wymieszać, oprószyć solą i curry, polać stopionym tłuszczem i posypać siekaną natką. Podawać z surówką.

Leave a Reply

Comment