Smażone selery panierowane

czwartek Kwi 5, 2012

osiem0 dag selerów (2-3 sztuki), sól, cukier, 2 łyżki mąki, 2-3 jajka, cztery łyżki tartej bułki, olej do smażenia. Selery dokładnie oczyścić, umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Osączyć, pokroić w krążki, panierować w mące, rozmąconych jajkach, tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Podawać z surówką z pomidorów.

Selery w cieście piwnym, osiem0 dag selerów (2-3 sztuki), sól, 1 /2 łyżki octu, gałka muszkatołowa ciasto piwne: 1 jajko, cztery łyżki mąki, 1/2 szkl. jasnego piwa

Selery oczyścić, dokładnie umyć, opłukać i ugotować w lekko osolonej i zakwaszonej odrobiną octu wodzie. Osączyć, obrać, pokroić na grube plastry, posolić, oprószyć gałką muszkatołową i pozostawić na 1 godz. Przyrządzić ciasto piwne: 1 żółtko, mąkę, piwo i białko ubite na pianę wymieszać. Plastry selera maczać w cieście i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać jako przystawkę.

Leave a Reply

Comment