Skorzonera w sosie pomidorowym

środa Cze 20, 2012

osiem0 dag skorzonery, sól, cukier sos pomidorowy: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki mąki, 2 łyżki „jarzynki”, 2 łyżki margaryny, 1/2 szkl. śmietany, sól, cukier, mielona papryka

Oczyścić korzenie skorzonery, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem cukru i ugotować. Przygotować sos pomidorowy: mąkę wymieszać z 1/2 szkl. wody, zagotować, dodać „jarzynkę”, koncentrat pomidorowy, margarynę, śmietanę i przyprawy, dokładnie wymieszać i zagotować. Skorzonerę odcedzić, pokroić na małe kawałki, zalać sosem i podgrzać. Podawać z kluskami.

Skorzonera duszona, osiem0 dag skorzonery, sól, 2-3 ząbki czosnku, olej do smażenia, 1 łyżka mąki, 1 /2 łyżki masła, pieprz, natka pietruszki

Oczyścić korzenie skorzonery, opłukać, pokroić w kawałki długości cztery cm. i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzić. Patelnię natrzeć czosnkiem, wlać olej, rozgrzać, wrzucić skorzonerę, poddusić. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, wlać na patelnię, zagotować, dodać masło, oprószyć pieprzem, wymieszać. Posypać zieloną natką i bardzo drobno usiekanym czosnkiem.

Leave a Reply

Comment