SeSery z grzybami i serkiem topionym

wtorek Mar 18, 2014

– 3 średnie selery (ok. 80 dag), sól, 3-4 łyżki soku cytrynowego (lub roztworu kwasku cytrynowego), starta gałka muszkatołowa (lub estragon, lub 2 łyżki posiekanej natki pietruszki), 20 dag świeżych grzybów (np. pieczarek, podgrzybków, kurek), 1 łyżka masła (lub margaryny), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 szklanka kefiru,

– 2 jaja, 20 dag serka topionego, 3 łyżki tartej bułki. Selery umyć, ugotować pod przykryciem w osolonej wrzącej wodzie na półmiękko (ok. 10 min.), obrać, pokroić na plastry grubości ok.

– 1 cm, skropić sokiem cytrynowym, posypać szczyptą gałki muszkato-łowej, odstawić. Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić na plasterki, udusić na maśle, odparować wodę, osolić. W głębokim naczyniu wysmarowanym tłuszczem ułożyć na przemian selery i grzyby górną warstwę powinny stanowić selery. Polać kefirem roztrzepanym z jajami, ułożyć pokrojony serek. Posypać tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 10 min.

Leave a Reply

Comment