Selery z nadzieniem jarskim

sobota Lut 15, 2014

– 4 średnie selery (ok. 1 kg), sól, cukier, 2 łyżki oleju, 1 łyżka soku cytrynowego (lub roztworu kwasku cytrynowego), jedno z niżej podanych nadzień (I-III), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 /2 szklanki śmietany, 5 łyżek gęstego przecieru pomidorowego (lub ketchupu)

Selery umyć, obrać, ugotować pod przykryciem na półmiękko (ok. – 10 min.) w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem cukru, osączyć, ostudzić i na 3/4 wysokości ściąć „czapeczki”. Wydrążyć środki, pozostawiając ścianki grubości ok. 1 cm, skropić 1 łyżką oleju i sokiem cytrynowym. Przygotować jedno z niżej podanych nadzień, napełnić nim selery. Szerokie naczynie wysmarować tłuszczem i ustawić w nim nadziane selery. Skropić z wierzchu resztą oleju, zalać śmietaną wymieszaną z przecierem pomidorowym i przetartymi przez sito „czapeczkami” i środkami selera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Nadzienia

I. 1 szklanka groszku świeżego (ok. 20 dag lub tyle samo groszku mrożonego, lub konserwowego), sól, 2 średnie cebule (ok. 15 dag), 1 łyżka oleju, 1 jajo, 2 łyżki gotowego tartego chrzanu.

Groszek świeży lub mrożony zagotować raz w osolonej wrzącej wodzie (groszek konserwowy zagotować w zalewie), odcedzić. Cebule drobno pokroić, poddusić na oleju nie rumieniąc, wymieszać z groszkiem. Jajo ugotować na twardo, rozgnieść widelcem, włożyć do groszku, dodać chrzan, osolić, wymieszać.

Leave a Reply

Comment