Selery pod beszamelem

środa Lut 1, 2012

osiem0 dag selerów (2-3 sztuki), sól, cukier, 20 dag brukselki, 1 puszka zielonego groszku sos: 3 łyżki mąki, 2 łyżki masła (margaryny), 1 /2 szkl. mleka, sól, 3/cztery szkl. śmietany, 2 żółtka,

-3 łyżki tartego żółtego sera tłuszcz i tarta bułka do formy. Selery oczyścić, dokładnie umyć, obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Brukselkę przebrać, oczyścić, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Selery pokroić w grube krążki, wydrążyć

środki. Przygotować sos beszamelowy: mąkę zasmażyć na tłuszczu (nie rumieniąc), rozprowadzić mlekiem, zagotować, osolić, dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami. Żaroodporny półmisek posmarować tłuszczem, ułożyć wydrążone krążki selerów, wypełnić brukselką z groszkiem, zalać sosem beszamelowym, posypać tartym serem i tartą bułką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec. Podawać jako wykwintne danie kola- cyjne lub jako gorącą przystawkę.

Leave a Reply

Comment