Sałatka zimowa z porów

czwartek Mar 1, 2012

cztery duże pory, cztery duże ziemniaki, 2 jajka, 1 kwaszony ogórek, ok. 1/2 szkl. majonezu, kilka łyżek śmietany, sól, cukier, natka pietruszki. Pory oczyścić, umyć, odciąć części zielone, pokroić w półkrążki i zanurzyć w cedzaku na 2-3 min we wrzącej wodzie. Osączyć, ostudzić. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, odcedzić, ostudzić. Ugotowane ziemniaki, jajka i ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać ze śmietaną, solą i cukrem. Połowę sosu połączyć ze składnikami sałatki, resztą polać sałatkę po wierzchu i udekorować gałązkami zielonej pietruszki.

Sałatka z pomidorów i młodych ziemniaków, cztery duże pomidory, ok. 25 dag młodych ziemniaków, 2 jabłka, 1 cebula, sól, mielona papryka, 3- cztery łyżki oleju

Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, ugotować, odcedzić, ostudzić, obrać. Pomidory i jabłka opłukać. Jabłka i cebulę obrać. Wszystkie składniki pokroić w cienkie paski i ułożyć warstwami w salaterce, na spód kładąc ziemniaki. Posypać każdą warstwę solą i papryką. Całość polać olejem.

-sześć0 dag zielonych pomidorów, 2 cebule, sól, pieprz, 3-cztery łyżki oleju. Pomidory umyć, pokroić w grube plastry. Cebule obrać, drobno posiekać. Pomidory z cebulą zalać niewielką ilością wrzącej wody i gotować pod przykryciem do miękkości. Miękkie pomidory odcedzić, ostudzić, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z olejem.

Leave a Reply

Comment