Sałatka ziemniaczana z sosem selerowym

środa Lut 22, 2012

-50 dag ziemniaków sos: 2 żółtka, 1/2 szkl. oleju, 1 opakowanie jogurtu, sól, pieprz, sok cytrynowy, 1 średniej wielkości seler 1 pęczek koperku lub natki pietruszki

Ziemniaki wyszorować, opłukać, ugotować, przestudzić, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przygotować sos selerowy żółtka ucierać dolewając małymi porcjami olej. Do gęstego majonezu dodawać stopniowo jogurt (o temperaturze pokojowej-nie z lodówki). Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o. drobnych otworach bezpośrednio do sosu. Wymieszać z ziemniakami, posypać siekaną zieleniną.

-50 dag ziemniaków, 1-2 jabłka, 1 duży seler, 2 cebule, kilka łyżek oleju, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, cukier, sok cytrynowy, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka szczypiorku

Ziemniaki i seler wyszorować, opłukać i ugotować. Gdy przestygną, obrać, pokroić w kostkę. Jabłka umyć, obrać. Cebule obrać. Jabłka i cebule pokroić w drobniutką kostkę. Poszczególne składniki wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym, wymieszać z olejem roztartym z musztardą. Sałatkę posypać zieleniną.

Leave a Reply

Comment