Sałatka ze szparagów w pikantnym sosie

poniedziałek Lip 9, 2012

-50 dag szparagów, sól, cukier, 2-3 łyżki oleju (sojowy, słonecznikowy), 1 łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki ketchupu, pieprz, chili, 1 jajko, natka pietruszki

Szparagi oczyścić z włókien, opłukać, zalać wrzącą wodą, dodać sól i cukier, ugotować, odcedzić, pokroić na kawałki długości 2 cm. Przyrządzić zaprawę przez zmiksowanie w mikserze oleju, soku cytrynowego, ketchupu, pieprzu, soli i chili. Szparagi wymieszać z zaprawą i pozostawić w lodówce na 1 godz. Przed podaniem posypać drobno posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo oraz siekaną natką.

Sałatka ze szparagów z orzechami, 50 dag szparagów, sól, cukier, 1 kwaskowe jabłko, 2 łyżki siekanych orzechów włoskich, 3- cztery łyżki majonezu, 2 jajka, 2 pomidory, kilka listków zielonej sałaty

Szparagi oczyścić z włókien, opłukać, zalać wrzącą, osoloną i ocukrzoną wodą, ugotować, odcedzić, pokroić na kawałki długości 2 cm. Dodać obrane i pokrojone w drobną kosteczkę jabłko, grubo posiekane orzechy, wymieszać z majonezem. Sałatkę ułożyć na wypłukanych i osączonych listkach sałaty. Przybrać plasterkami jajek ugotowanych na twardo i ćwiartkami pomidorów.

Leave a Reply

Comment