Sałatka z ziemniaków i fasoli

sobota Mar 24, 2012

-50 dag ziemniaków, 10 dag fasoli (perłowej), 1 cebula, 1/2 szkl. śmietany, sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy (sok cytrynowy), 1 łyżeczka musztardy, 1 pęczek szczypiorku, kilka listków sałaty

Fasolę opłukać, namoczyć na kilka godz. w letniej wodzie i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Pod koniec gotowania osolić, osączyć. Ziemniaki umyć, ugotować. Gdy przestygną obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać ugotowaną fasolę i posiekaną cebulę. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem cytrynowym i musztardą. Posypać siekanym szczypiorkiem i przybrać listkami sałaty.

Sałatka z ziemniaków i fasolki szparagowej, 25 dag ziemniaków, 1 seler, 25 dag fasolki szparagowej, sól, pieprz, sok cytrynowy, kilka łyżek majonezu, cztery jajka, cztery pomidory

Ziemniaki wyszorować, opłukać i ugotować. Gdy przestygną obrać i pokroić w drobną kostkę. Seler wyszorować, zanurzyć na 2 min we wrzątku, obrać, pokroić w drobną kostkę. Fasolkę umyć, obrać, pokroić w ukośne kawałki, ugotować (użytą z puszki osączyć). Jajka umyć, ugotować na twardo, pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Sałatkę udekorować plasterkami ugotowanych na twardo jajek i plasterkami pomidorów.

Leave a Reply

Comment