Sałatka z zielonego groszku

poniedziałek Gru 3, 2012

-1 puszka zielonego groszku, 2 pomarańcze, 1 mały ogórek (świeży), 1 jabłko, 2 strąki marynowanej papryki, 10 dag sera gouda lub ementalera, cztery łyżki majonezu, kilka liści sałaty, natka pietruszki, kilka wyłuskanych orzechów włoskich

Groszek osączyć, pomarańcze obrać i podzielić na drobniutkie kawałki. Jabłko i warzywa umyć. Jabłko i ogórek obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, paprykę w paski, ser w kostkę, a orzechy posiekać, pozostawiając kilka połówek do przybrania. Wszystkie składniki lekko wymieszać z majonezem, ułożyć na listkach sałaty, udekorować orzechami, paskami papryki i usiekaną zieleniną.

Sałatka z zielonego groszku na sposób francuski, 1 puszka zielonego groszku, 2 pory (20 dag) lub 1 seler (15 dag), 2 jajka, 1 jabłko, sól, cukier, kwasek cytrynowy (sok cytrynowy), cztery łyżki majonezu

Groszek osączyć. Pory lub selery dokładnie umyć, obrać, obgotować i pokroić w kostkę. Dodać do groszku. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, dodać do jarzyn, lekko wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem. Połączyć sałatkę z majonezem. Przybrać cząstkami jajek ugotowanych na twardo.

Leave a Reply

Comment