Sałatka z selerów z olejem

wtorek Gru 11, 2012

-2 selery (ok. cztery0 dag), 1 mata puszka zielonego groszku, sól, cukier, sok cytrynowy, 3-cztery łyżki oleju, natka pietruszki. Selery wyszorować, odciąć drobne korzonki, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone selery obrać, pokroić w kostkę. Groszek osączyć, wymieszać z selerami. Doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem cytrynowym i polać olejem. Posypać siekaną natką.

Sałatka ze skorzonery (wężymordu), sześć0 dag skorzonery, sól, cukier, 1/2 łyżeczki masła, kilka łyżek majonezu lub śmietany, natka pietruszki. Oczyszczone korzenie skorzonery ugotować w małej ilości osolonej wody z dodatkiem cukru i masła. Osączyć z wywaru, ostudzić, pokroić w kawałki o długości około 1,5 cm, wymieszać z majonezem lub śmietaną, doprawić do smaku solą i cukrem. Posypać siekaną natką.

Sałatka ze szparagów z majonezem, 50 dag szparagów, sól, cukier, 3-cztery łyżki majonezu, cztery jajka, 1 /2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka natki pietruszki. Szparagi oczyścić z włókien, opłukać, zalać wrzącą, osoloną i ocukrzoną

wodą, ugotować, odcedzić, pokroić na kawałki długości 2 cm. Dokładnie wymieszać z majonezem, drobno posiekanym szczypiorkiem i natką. Sałatkę udekorować plasterkami jajek ugotowanych na twardo.

Leave a Reply

Comment