Sałatka z papryki

wtorek Mar 6, 2012

cztery strąki słodkiej papryki, 1 cebula, 2-3 pomidory, sól, cukier, sok cytrynowy, 2-3 łyżki oleju, 1/2 pęczka koperku. Paprykę opłukać, wydrążyć u nasady, oczyścić z nasion, włożyć na 2-3 min do wrzącej wody, osączyć, zdjąć skórkę i pokroić na wąskie pierścienie. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Pomidory opłukać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem cytrynowym i olejem. Z wierzchu oprószyć siekanym koperkiem.

Sałatka z pasternaku, 50 dag pasternaku, 2 jabłka, sól, cukier, sok cytrynowy, 2-3 łyżki majonezu, kilka orzechów włoskich. Korzenie pasternaku umyć, ugotować w skórkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Pasternak i jabłka wymieszać, zakwasić, przyprawić solą i cukrem, doprawić majonezem i posypać drobno posiekanymi orzechami.

Sałatka z porów z majonezem, cztery duże pory, sól, cukier, pieprz, sok cytrynowy, cztery łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1/2 pęczka koperku. Pory oczyścić, umyć, odciąć części zielone, pokroić w półkrążki i zanurzyć w cedzaku na 2-3 min we wrzącej wodzie. Osączyć, ostudzić, wymieszać z przyprawami i majonezem roztartym z musztardą. Posypać siekanym koperkiem.

cztery duże pory, 1 duże jabłko lub 2 ogórki kiszone, sól, cukier, sok cytrynowy, cztery jajka, olej,1 /2 pęczka koperku. Pory oczyścić, umyć, odciąć części zielone, pokroić w półkrążki i zanurzyć w cedzaku na 2-3 min we wrzącej wodzie. Osączyć, ostudzić. Jabłko lub ogórki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotowane na twardo pokroić w cząstki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i polać olejem. Posypać sałatkę po wierzchu siekanym koperkiem.

Leave a Reply

Comment