Sałatka z fasolki szparagowej z młodymi ziemniakami

wtorek Paź 2, 2012

-30 dag fasolki szparagowej, 30 dag młodych ziemniaków, sól, cukier, kwasek cytrynowy (sok cytrynowy), kilka łyżek majonezu, 1 łyżka siekanego koperku

Fasolkę oczyścić, opłukać, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić, osączyć, pokroić w skośne paski. Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Gdy ostygną obrać i pokroić w kostkę. Fasolę i ziemniaki doprawić do smaku kwaskiem lub sokiem cytrynowym i wymieszać z majonezem, posypać koperkiem.

Sałatka z białej fasoli (perłowej), 20 dag białej fasoli, 1 cebula, sól, cukier, kwasek lub sok z cytryny, 2-3 łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy

Umytą i namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, pod koniec gotowania posolić, osączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Musztardę utrzeć z olejem, doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem. Wymieszać fasolę z zaprawą i cebulą.

Leave a Reply

Comment