Sałatka z dyni na sposób grecki

wtorek Maj 15, 2012

cztery0 dag dyni, 1 łyżka mąki, cztery łyżki oleju, 25 dag warzyw (marchewka, pietruszka, seler, cebula), 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, cukier, pieprz, 2 liście laurowe, sok cytrynowy

Dynię opłukać, obrać, oczyścić z pestek i włókien, pokroić na większe kawałki, posolić, oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, ostudzić. Warzywa oczyścić, umyć, pokroić w słomkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać posiekaną cebulę i poddusić na oleju do miękkości, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Ostudzonym sosem jarzynowym zalać dynię.

Sałatka z fasolki szparagowej, 50 dag fasolki szparagowej, 1 cebula, sól, cukier, kwasek cytrynowy (sok cytrynowy), 2-3 łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy, kilka listków cząbru lub szczypta sproszkowanego cząbru

Fasolkę oczyścić, opłukać, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić, osączyć i pokroić w skośne, paski. Cebulę obrać, drobno pokroić, wymieszać z fasolą. Z oleju, kwasku cytrynowego, musztardy i cząbru przygotować zaprawę i dodać do sałatki.

Leave a Reply

Comment