Sałatka z czerwonej kapusty

wtorek Cze 5, 2012

-1 mala gtówka czerwonej kapusty, 2 jabłka, 1 mała cebula, cztery goździki, sól, cukier, pieprz, sok cytrynowy (winny ocet, marynata ze śliwek), cztery łyżki oleju, natka pietruszki

Kapustę oczyścić, wyciąć głąb i grube nerwy liściowe, cienko poszat- kować. Włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem goździków i gotować ok. cztery min. Osączyć na sicie, dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka, pokrojoną w cienkie piórka cebulę, sól, cukier i pieprz do smaku, obficie skropić sokiem z cytryny i olejem. Wymieszać, posypać usiekaną natką.

Sałatka z białej kapusty z olejem, 1/2 główki kapusty, sól, cukier, sok cytrynowy, 1 cebula, 2-3 łyżki oleju. Kapustę oczyścić, poszatkować, posypać solą i cukrem, skropić sokiem cytrynowym i wodą. Ogrzewać ok. 10 min stale mieszając, aż nieco zwiędnie i zmięknie. Ostudzić, wymieszać z drobno pokrojoną cebulą i olejem.

Leave a Reply

Comment