Sałatka z buraków z jabłkami

piątek Gru 7, 2012

-50 dag buraków ćwikłowych, cztery łyżki tartego chrzanu, 2 jabłka, 1 kiszony ogórek, 1 /2 szkl. śmietany, sól, cukier. Buraki oczyścić, ugotować w skórkach, odcedzić, obrać i pokroić w cienkie paseczki. Jabłka i ogórek obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną, solą i cukrem.

Sałatka z cebuli, 2 cebule, sól, cukier, pieprz, olej, ocet (kwasek cytrynowy), cztery łyżki śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku. Cebule obrać, pokroić w plastry, posolić, skropić octem lub kwaskiem i olejem, włożyć na patelnię i podgrzewać mieszając, aż stanie się miękka (nie rumienić). Ostudzić, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku cukrem i pieprzem, posypać siekanym szczypiorkiem.

cztery duże cykorie, 2 jabłka, cztery małe marynowane buraczki, 10 wyłuskanych orzechów włoskich, sól, pieprz, sok cytrynowy, cztery łyżki oleju, kilka listków sałaty

Cykorie umyć, ostro zakończonym nożem wydrążyć gorzki głąb, podzielić na listki, pokroić na kawałki długości 2 cm i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, w ten sam sposób rozdrobnić buraczki, skrapiając sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, ułożyć na liściach sałaty, skropić zaprawą z oleju, soli, pieprzu, soku cytrynowego i udekorować połówkami orzechów.

Leave a Reply

Comment