Sałatka wiosenna

piątek Kwi 6, 2012

-1 pęczek rzodkiewek, 1 główka sałaty, 1 mały kalafior, 10 dag fasolki szparagowej, 1/2 pęczka młodych marchewek, 1 jabłko, 2 ogórki kiszone lub 1 ogórek świeży, sól, cukier, pieprz, kilka łyżek śmietany, 1 pęczek szczypiorku

Fasolkę szparagową i kalafior oczyścić, opłukać, ugotować oddzielnie w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Fasolkę pokroić w skośne kawałki, kalafior podzielić na drobne różyczki. Rzodkiewki, sałatę i szczypiorek opłukać, osączyć. Marchewki, jabłko i ogórki opłukać, obrać, pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w talarki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, wyłożyć na listki sałaty ułożone na półmisku. Szczypiorek posiekać, wymieszać ze śmietaną i zalać sałatkę.

Sałatka letnia, 2-3 pomidory, 2 strąki słodkiej papryki, 1 ogórek, 10 dag fasolki szparagowej, 1 /cztery kalafiora, 10 dag pieczarek, 1 jajko, sól, cukier, pieprz, sok cytrynowy, kilka łyżek majonezu

Pieczarki oczyścić, umyć i wrzucić na 3 min do wrzącej wody, osączyć i drobno pokroić. Fasolkę i kalafior oczyścić, opłukać i ugotować w osolonej wodzie, osączyć i pokroić w kawałki. Dodać drobno pokrojone pomidory, paprykę, ogórek. Wymieszać, doprawić do smaku, udekorować majonezem i siekanym jajkiem.

Leave a Reply

Comment