Sałatka wiosenna ze szparagów

wtorek Wrz 4, 2012

-50 dag szparagów, sól, cukier, sok cytrynowy, 25 dag małych truskawek, 3-cztery łyżki majonezu. Szparagi oczyścić z włókien, opłukać, zalać wrzącą, osoloną i ocukrzoną wodą, ugotować, odcedzić, pokroić na kawałki długości 2 cm. Ochłodzić, skropić sokiem z cytryny. Dojrzałe truskawki umyć, obrać z szypułek i połączyć ze szparagami, lekko wymieszać z majonezem.

-50 dag szpinaku, 2 jajka, 1 5 dag pieczarek, 2 łyżki oleju, sok cytrynowy, sól, cukier, pieprz. Szpinak umyć pod bieżącą wodą, wyłożyć na sito i przelać wrzątkiem. Jajka umyć, ugotować, oziębić, obrać i podzielić na cząstki. Pieczarki umyć i drobniutko poszatkować. W salaterce ułożyć listki szpinaku, posypać pieczarkami, ułożyć cząstki jajek. Posolić, posypać pieprzem. Olej wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem, zalać sałatkę. Odstawić w chłodne miejsce na 1 godz.

Sałatka ziemniaczana z olejem, 50 dag ziemniaków, 1 pęczek szczypiorku, sól, pieprz, kilka łyżek oleju, ocet (sok cytrynowy), natka pietruszki. Ziemniaki wyszorować, ugotować w „mundurkach”. Przestudzić, obrać, pokroić w kostkę. Szczypiorek lub dymkę opłukać, osączyć, posiekać, dodać do ziemniaków, przyprawić solą, pieprzem i zalać olejem, na końcu doprawić octem. Przybrać gałązkami natki.

Leave a Reply

Comment