Sałatka popularna

niedziela Lip 15, 2012

Włoszczyzna z wywaru na zupę, 2-3 łyżki fasolki białej (drobnej), 3-cztery ziemniaki, 2 jabłka, 2 ogórki kiszone, cebula, sól, cukier, pieprz, cztery-5 łyżek oleju lub majonezu, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka natki pietruszki

Fasolkę opłukać, namoczyć na kilka godz. w letniej wodzie i ugotować w wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki wyszorować, opłukać, ugotować w skórkach, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Jabłka, cebulę i ogórki obrać i posiekać. Wyjętą z wywaru włoszczyznę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem. Wymieszać z olejem lub majonezem. Posypać siekaną zieleniną.

Sałatka włoska, 1 seler, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3-cztery ziemniaki, 2 łyżki fasolki białej (drobnej), 3-cztery łyżki zielonego groszku, 2 kiszone ogórki, 2 jabłka, 1 cebula, 2 jajka, sól, cukier, pieprz, sok cytrynowy, 3-cztery łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy

Fasolkę opłukać, namoczyć w letniej wodzie, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła. Warzywa wyszorować, oczyścić, ugotować. Ziemniaki ugotować oddzielnie w skórkach. Ziemniaki, cebulę, jabłka i ogórki kiszone obrać. Wszystkie jarzyny i jabłka pokroić w kostkę, dodać fasolkę, osączony groszek, sól, cukier i pieprz. Polać sokiem cytrynowym, wymieszać z majonezem i musztardą. Przybrać cząstkami jajek ugotowanych na twardo.

Leave a Reply

Comment