Sałatka mediolańska

poniedziałek Lis 19, 2012

-2 cebule, 2 słodkie papryki, 1 2 młodych marchewek, 2 filiżanki białego wytrawnego wina, 1 /2 filiżanki oliwy, sól. Cebule obrać, drobno posiekać. Papryki umyć, przekroić na połowy, wypestkować i pokroić w paski w poprzek. Marchewki umyć, obrać, opłukać i pokroić w plastry grubości zapałki. Wino z oliwą zagotować (w dużym garnku), dodać cebulę, paprykę, marchewkę i łyżeczkę soli. Przykryć pokrywką, gotować ok. 30 min, zdjąć pokrywkę i gotować dalsze 30 min. Ostudzić. Wstawić do lodówki. Podawać bardzo zimną.

Sałatka andaluzyjska, 3 ziemniaki, 2 strąki słodkiej czerwonej papryki, cztery pomidory, 3 łyżki ugotowanego ryżu, 10 oliwek (bez pestek), 1 łyżeczka kaparów, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 1 kieliszek białego wina

Ziemniaki wyszorować, ugotować, obrać, ostudzić i pokroić w kostkę. Polać winem i pozostawić przez 1/2 godz. Opłukane i oczyszczone z gniazd nasiennych strąki papryki pokroić w paski, a opłukane pomidory w plastry. Ziemniaki wymieszać z papryką, pomidorami, dodać ryż, pokrojone oliwki, musztardę i kapary, przyprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać oliwą i octem, delikatnie wymieszać.

Leave a Reply

Comment