Sałatka jesienna

piątek Mar 9, 2012

-2- 3 ziemniaki, 1 seler, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 jabłka, 1 ogórek kiszony, 1/2 puszki zielonego groszku, 2 pomidory, kilka grzybków lub śliwek marynowanych,

-1 jajko, sól, cukier, pieprz, kilka łyżek majonezu, zielenina. Warzywa wyszorować, włożyć do wrzącej, osolonej wody i ugotować, odcedzić, ostudzić. Ziemniaki, ogórki, jabłka i cebulę obrać, groszek osączyć z zalewy. Jarzyny drobno pokroić, dodać groszek, grzybki (śliwki) marynowane, doprawić do smaku, polać majonezem i udekorować cząstkami pomidorów i jajka posypać zieleniną.

Sałatka jarzynowa po grecku, 3 marchewki, 2 pietruszki, 2 strąki zielonej słodkiej papryki, 1 cebula, 10 dag fasoli białej, cztery- sześć pomidorów, sól, cukier, pieprz, olej

Warzywa wyszorować, paprykę oczyścić, pokroić na drobne części, dodać uprzednio namoczoną fasolkę, sól, cukier, kilka łyżek wody i ugotować. Cebulę obrać i drobno posiekać, pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować osobno, przetrzeć przez sito i zasmażyć w oleju z cebulą. Osączone jarzynki wymieszać z przetartymi pomidorami, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Leave a Reply

Comment