Rzodkiewka oprószana

poniedziałek Maj 14, 2012

-3-cztery pęczki rzodkiewek, sól, cukier, 3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, siekany koperek. Rzodkiewki umyć, obciąć ogonki i liście, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zalać małą ilością wrzącej wody, dodać sól, cukier i ugotować, wyparowując wodę. Oprószyć mąką, zagotować, dodać surowe masło, wymieszać, posypać siekanym koperkiem.

Selery duszone, osiem0 dag selerów (2-3 sztuki), sól, cukier, 2 łyżki masła (margaryny), 1 łyżka mąki, 1 /2 szkl. śmietany, 2 łyżki siekanego koperku

Selery oczyścić, dokładnie umyć, obrać, opłukać, pokroić w paski, zalać małą ilością wrzącej wody, dodać tłuszcz i dusić. Zaprawić mąką wymieszaną ze śmietaną, solą i cukrem, zagotować i jeszcze chwilę poddusić. Posypać siekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami z wody.

Leave a Reply

Comment