Ryż z truskawkami

poniedziałek Mar 17, 2014

– 1 szklanka ryżu suchego (lub 4 szklanki gotowanego), sól, 2 jaja, 2 łyżki cukru, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 50 dag truskawek, 2 łyżki cukru pudru

Ryż wypłukać, wsypać do dużej ilości (ok. 3 I) osolonej wrzącej wody, ugotować bez przykrycia na półmiękko (ok. 10 min.), odce- dzić. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z ryżem. Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem, włożyć ryż wymieszany z żółtkami. Na ryżu ułożyć obrane z szypułek i umyte truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 15 min. aż truskawki puszczą sok. Ubić bardzo sztywną pianę z białek, dodając cukier puder. Wyjąć naczynie z piekarnika, pokryć truskawki ubitą pianą i piec jeszcze ok. 15 min. w takiej samej temperaturze. Piana powinna przybrać kolor słomkowy.

Leave a Reply

Comment