Ryż z pieczarkami i groszkiem

niedziela Mar 16, 2014

– 1 szklanka ryżu suchego (lub 4 szklanki gotowanego), sól, 30 dag pieczarek, 3 łyżki oleju, 1 1/2 szklanki groszku świeżego, mrożonego lub konserwowego (ok. 30 dag), pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1/2 szklanki kefiru, 2 łyżki tartej bułki

Ryż wypłukać, wsypać do dużej ilości (ok. 3 I) osolonej wrzącej wody, ugotować bez przykrycia na półmiękko (ok. 10 min.), osączyć. Pieczarki oczyścić (z dużych starych kapeluszy zdjąć skórkę), wypłukać, osączyć, drobno pokroić, poddusić ok. 10 min. na

2 łyżkach oleju

– 2 łyżkach oleju, osolić. Groszek świeży lub mrożony zagotować raz we wrzącej osolonej wodzie (groszek konserwowy zagotować w zalewie), osączyć. Wymieszać ryż, pieczarki i groszek, dodając szczyptę pieprzu i 1 łyżkę natki, włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Polać kefirem (w wypadku groszku konserwowego: po 1 /4 szklanki kefiru i zalewy). Posypać tartą bułką

– 1 skropić pozostałym olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Po wyjęciu posypać pozostałą natką.

Leave a Reply

Comment