Ryż z owocami z kompotu

niedziela Lut 16, 2014

– 1 szklanka ryżu suchego, 5 szklanek mleka, sól, 3 jaja, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka zapachu waniliowego, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 2 szklanki owoców z kompotu (gruszki, morele, brzoskwinie itp.), 1/2 szklanki śmietanki,

– 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu. Ryż wypłukać, osączyć, włożyć do rondla. Wlać 4 szklanki mleka, osolić i gotować ok. 45 min., mieszając od czasu do czasu. Jaja ubić, dodać połowę cukru (1 /2 szklanki), zapach waniliowy i resztę mleka, wymieszać. Powoli wlewać do gorącego ryżu cały czas mieszając. Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem, włożyć przyrządzony ryż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec pod przykryciem ok. 40 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Owoce z kompotu osączyć z zalewy, dekoracyjnie ułożyć na ryżu, polać śmietanką, posypać pozostałym cukrem i cynamonem. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 5 min.

Leave a Reply

Comment