Ryż z omSetem lub jajami na twardo

sobota Lut 8, 2014

– 1 szklanka ryżu suchego (lub 4 szklanki gotowanego), sól, 2 średnie cebule (ok. 15 dag), 1 łyżka oleju, 4 jaja, 4 łyżki mleka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (lub szczypiorku, lub koperku, lub 1 łyżka rzeżuchy), 1 łyżka masła (lub margaryny), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 łyżka tartej bułki, 1 /2 szklanki śmietany (lub kefiru), 1 /4 łyżeczki papryki, 2 łyżki otrębów (lub tartej bułki), 4 łyżki tartego ostrego sera żółtego

Ryż wypłukać, wsypać do dużej ilości (ok. 3 I) osolonej wrzącej wody, ugotować bez przykrycia na półmiękko (ok. 10 min.), osączyć. Cebule drobno pokroić, przesmażyć (ok. 10 min.) na oleju. Jaja wybić do miski, dobrze roztrzepać z mlekiem i połową natki, osolić, wylać na patelnię z rozgrzanym (ale nie zrumienionym!) masłem, przykryć i smażyć na małym ogniu 8-10 min. Wyłożyć na talerz, ostudzić, pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i cebulą (w wypadku stosowania jaj na twardo należy je pokroić na plasterki, osolić i przełożyć nimi ryż wymieszany z cebulą). Włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem i wysypanego tartą bułką. Polać śmietaną wymieszaną z papryką i lekko osoloną. Posypać otrębami wymieszanymi z serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Po wyjęciu posypać pozostałą natką.

Leave a Reply

Comment