Ryż z jajami i pomidorami

niedziela Lut 23, 2014

– 1 szklanka ryżu suchego (lub 4 szklanki gotowanego), sól, 4 jaja, sproszkowana bazylia (lub 1/4 łyżeczki mięty czy papryki), 1 łyżka oleju, 8 małych twardych, mięsistych pomidorów świeżych (ok. 40 dag lub tyle samo mrożonych), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 łyżka tartej bułki, 1/2 szklanki śmietany (lub kefiru), 4 łyżki tartego ostrego sera żółtego, 1 łyżka posiekanego koperku

Ryż wypłukać, wsypać do dużej ilości (ok. 3 I) osolonej wrzącej wody, ugotować bez przykrycia na półmiękko (ok. 10 min.), osączyć.

– 2 jaja roztrzepać ze szczyptą bazylii i olejem, wymieszać z ryżem. Pozostałe 2 jaja ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Dość głębokie i szerokie naczynie (np. foremkę do pieczenia serników) wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Włożyć połowę ryżu, ułożyć na nim pomidory, lekko je uciskając, posypać wolne miejsca posiekanymi jajami, osolić. Przykryć drugą połową ryżu (pomidory powinny trochę wystawać). Polać lekko osoloną śmietaną. Posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 90 min. Po wyjęciu posypać koperkiem.

Leave a Reply

Comment