Ryż z jabłkami Hub innymi owocami

poniedziałek Lut 24, 2014

– 1 szklanka ryżu suchego (lub 4 szklanki gotowanego), sól, 1 /2 kg jabłek, 1 /2 szklanki cukru, 1 łyżka sproszkowanego cynamonu, 2 łyżki masła (lub margaryny), 1 szklanka śmietanki, 2 łyżki cukru waniliowego

Ryż wypłukać, wsypać do dużej ilości (ok. 3 I) osolonej wrzącej wody, ugotować bez przykrycia na półmiękko (ok. 10 min.), osączyć. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, poszatkować i wymieszać z cukrem, cynamonem i ryżem. Włożyć do naczynia wysmarowanego masłem, posypać kawałkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec pod przykryciem ok. 30 min. Do polania podać osobno śmietankę roztrzepaną z cukrem waniliowym. Można jeść na gorąco lub na zimno.

Uwaga. Zamiast jabłek można wziąć gruszki, przepołowione i wypestkowane śliwki lub morele, pokrojony w kostkę rabarbar lub 20 dag wypłukanych rodzynków. Ryżu nie należy wtedy mieszać z cynamonem, lecz z łyżką cukru waniliowego.

Leave a Reply

Comment