Ryż curry

poniedziałek Mar 10, 2014

– 1 szklanka ryżu suchego (lub 4 szklanki gotowanego), sól, 2 duże cebule (ok. 20 dag),- 2 łyżki oleju, 2 średnie jabłka (ok. 20 dag), 1 łyżeczka curry, 1/2 szklanki śmietanki, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 jajo

Ryż wypłukać, wsypać do dużej ilości (ok. 3 I) osolonej wrzącej wody, ugotować bez przykrycia na półmiękko (ok. 10 min.), osączyć. Cebule drobno posiekać i poddusić na oleju nie rumieniąc. Obrać jabłka, zetrzeć na grubej tarce, dodać do cebuli, chwilę razem przesmażyć, zdjąć z ognia, wsypać curry, wlać połowę śmietanki, osolić. Wymieszać z ryżem, włożyć do głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, polać pozostałą śmietanką roztrzepaną z jajem i lekko osolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Leave a Reply

Comment