Rogaliki drożdżowe

czwartek Mar 20, 2014

Produkty: rozczyn – 60 g drożdży, 1 łyżka mleka, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka cukru ciasto – 3 żółtka, 150 g cukru, 3/4 szklanki mleka, sól, 450 g mąki, 1 opakowanie cukru wanilinowe- go, 100 g masła lub margaryny, 100 g dżemu lub marmolady.

Sposób wykonania. Przygotować rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka jaj utrzeć z cukrem, solą i cukrem wanilinowym. Do miski przesiać mąkę, dodać do niej rozczyn, utarte żółtka oraz ciepłe mleko, zarobić i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopiony ciepły tłuszcz i ciasto wyrabiać, aż powierzchnią oiasta przestanie błyszczeć. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, lekko oprószonej mą-ką, w kształcie koła o grubości 0,5 cm. Podzielić ciasto na równe

trójkąty. U podstawy każdego trójkąta ułożyć 1 łyżeczkę dżemu lub marmolady i zwinąć rogaliki (rys. 25). Gotowe wyroby ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem w dość dużych odstępach, odstawić do powtórnego wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posma-rować białkiem, wstawić do pieczenia do niezbyt mocno nagrza-nego pieca (ok. 190°C). Czas pieczenia wynosi ok. 15 minut.

Leave a Reply

Comment