Restauracja Lublin– informacje ogólne

piątek Lis 18, 2016

Restauracja Lublin– informacje ogólne

Lublin to miasto, które znajduje się na północnej części Wyżyny Lubelskiej. Jest to region dalej silnie związany z promowaniem tutejszej kuchni. Zatem, na lubelskich stołach do dzisiaj dominuje mięso z dzika, kaczek, karasie, czy karpie, a i pierogi lubelskie. Gospodynie w wielu domach dalej ręcznie robią ciasto na makaron, czy ciasto, w którym zapiekają dziczyznę przed podaniem. Nadal w domach samodzielnie kisi się ogórki, jabłka, czy kapustę, które to są swoistym afrodyzjakiem do podawanych potraw. Czy te trendy kulinarne i dominują w menu lubelskich restauracji? Tak i nie. Mianowicie z jednej strony na kulinarnej mapie Lublina nadal wiele jest typowych restauracji regionalnych, ze staropolską kuchnią dawnej ziemi lubelskiej. Cały czas i obserwowany jest trend tworzenia innowacyjnych obiektów gastronomicznych, dedykowanych do zwłaszcza młodych smakoszy, a więc obserwuje się tworzenie restauracji fast food, pizzerni, pierogarnie, czy barów kanapkowych i sałatkowych. Restauracja Lublin to słowo, z którym kojarzy nam się wytworna sala, nakryte białymi obrusami stoły i skropione tłuszczem posiłki. Obecnie jednak jest w rzeczywistości tu nieco inaczej. Restauratorzy muszą oprócz osobistych aspiracji, czy zaleceń kultury kulinarnej, dbać i o dochodowość swoich lokali, ich atrakcyjność. Zatem, obok dań regionalnych w swoich kartach umieszczają potrawy standardowe, które będzie chciał zjeść przeciętny gość, bez wyszukanych oczekiwań smakowych, chcący zapłacić stosunkowo niewiele (maksymalnie 30 zł za zjedzony obiad). Bez problemu więc w większości restauracji regionalnych znajdziemy obok karasia, czy karpia, burgera rybnego, czy sałatę lodową z tuńczykiem. To pokazuje, że kuchnia lubelska, jak i lokale tu tworzone po prostu się zmieniają.

Restauracja Lublin, czy miejscem przyjaznym dla rodziny z dzieckiem?

Deficytem wielu lokali jest brak ich dostosowania do potrzeb rodzin z dziećmi. W lubelskich restauracjach jest to na szczęście deficyt mniejszościowy. W coraz większej liczbie lokali są specjalne siodełka dla dzieci do jedzenia, czy wydzielone miejsca do ich zabawy. Również w lubelskim menu widać specjalne, dedykowane dania właśnie najmłodszym gościom. Między innymi: małe zestawy pierogów, czy chipsy rybne, czy mini zestawy obiadowe.

Leave a Reply

Comment