Racuszki z dyni

poniedziałek Cze 4, 2012

-osiem0 dag dyni, 2 jajka, 1/3-1 szkl. mąki, sól, olej do smażenia. Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać żółtka, mąkę, sól i wymieszać ze sztywno ubitą pianą. Kłaść łyżką racuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z dwóch stron na rumiano. Podawać z sosem pomidorowym lub korniszonowym.

Fasolka szparagowa z wody z masłem, 1 kg fasolki szparagowej, sól, cukier, 3 tyżki masła (margaryny), tarta bułka. Fasolkę przebrać, dokładnie umyć, obciąć końce strąków, ściągnąć włókna i włożyć do wrzącej wody, osolić, dodać cukier i ugotować bez przykrycia. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni. Fasolkę osączyć, posypać bułką i polać roztopionym masłem. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem.

Fasolka szparagowa w śmietanie, 1 kg fasolki szparagowej, 3 łyżki masła (margaryny), 3 łyżki mąki, 1/2 szkl. śmietany, sól, czosnek, papryka mielona, ocet. Fasolkę przebrać, umyć, obciąć końce strąków, ściągnąć włókna.

Pokroić w ukośne kawałki, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać sól i ugotować. Paprykę zasmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, wykonać zasmażkę, rozprowadzić wywarem z fasoli i śmietaną, wlać do fasoli, zagotować. Doprawić do smaku roztartym z solą czosnkiem i octem. Podawać z ziemniakami.

Leave a Reply

Comment