Pyzy (mrożone) z nakładką jarską

piątek Mar 14, 2014

Jeden z niżej podanych dodatków (I-VI), 6 dag boczku wędzonego (lub słoniny, lub masła, lub margaryny), 3 średnie cebule (ok. 20 dag), 1 1/2 opakowania pyz mrożonych (15 szt.), 3 łyżki ketchupu, 3 łyżki oleju, sól

Najpierw przygotować jeden z niżej podanych dodatków. Następnie pokroić boczek na bardzo cienkie plasterki i wyłożyć nimi odpowiednio szerokie naczynie (słoninę lub masło stosowane do tego celu należy pokroić na bardzo cienkie plasterki, ułożyć w naczyniu i osolić). Na boczku rozmieścić cebule pokrojone w krążki. Pyzy (nie rozmrożone) zanurzać w ketchupie wlanym do miseczki, rozmieszanym z olejem i osolonym. Układać jedną obok drugiej na cebuli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Po ok. 15 min. wyjąć i pokryć całość jednym z podanych dodatków (I-VI). Ponownie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia ok. 20 min. Po upieczeniu można polać jakimś sosem.

Uwaga. W ten sam sposób można również zapiekać pyzy ugotowane w osolonej wodzie nie trzeba wówczas dodawać soli do ketchupu z olejem.

Dodatki

I. 5 łyżek tartego ostrego sera żółtego, 6 łyżek gęstego ketchupu, 1 łyżeczka oleju Ser wymieszać z ketchupem i olejem. Otrzymaną polewą pokryć pyzy.

II. 5 łyżek tartego ostrego sera żółtego, 6 łyżek gęstego przecieru pomidorowego, starta gałka muszkatołowa (lub kozieradka, lub papryka), 1 łyżeczka oleju

Ser wymieszać z przecierem pomidorowym

Ser wymieszać z przecierem pomidorowym, gałką muszkatołową i olejem. Otrzymaną polewą pokryć pyzy.III. 5 łyżek tartego ostrego sera żółtego, 6 łyżek gęstego przecieru pomidorowego,

– 1 ząbek czosnku, sproszkowany tymianek (lub bazylia), 2 średnie strąki papryki świeżej (lub konserwowej), 1 łyżeczka oleju

Ser wymieszać

Ser wymieszać z przecierem pomidorowym, posiekanym czosnkiem i szczyptą tymianku. Otrzymaną polewą pokryć pyzy. Paprykę (oczyszczoną z nasion) pokroić w krążki, rozłożyć na wierzchu. Skropić olejem.

IV. 5 łyżek bryndzy (lub serka homogenizowanego), 6 łyżek gęstego przecieru pomidorowego, 1 łyżka masła roślinnego, starta gałka muszkatołowaBryndzę rozetrzeć z przecierem pomidorowym, masłem i gałką muszkatołową. Otrzymaną polewą pokryć pyzy.

V. 4 dag słoniny (lub boczku wędzonego), 6 łyżek gęstej śmietany (lub serka homogenizowanego), 1/4 łyżeczki sproszkowanej papryki, sól

Słoninę pokroić w kostkę

Słoninę pokroić w kostkę, stopić nie rumieniąc, przestudzić, wymieszać ze śmietaną i papryką, osolić. Otrzymaną polewą pokryć pyzy.

VI. 1 5 dag pieczarek (lub innych świeżych grzybów, lub strąk papryki konserwowej, lub 2 średnie ogórki konserwowe), 6 łyżek majonezu

Pieczarki oczyścić, wypłukać, dobrze osączyć, osuszyć, bardzo drobno posiekać (paprykę lub obrane ogórki także drobno posiekać), wymieszać z majonezem. Otrzymaną polewą pokryć pyzy.

Leave a Reply

Comment