Sos pomidorowy pikantny

Filed under :Przepisy

– 5 dag boczku wędzonego, 1 mała cebula (ok. 5 dag), 1/2 szklanki wywaru (lub wody z dodatkiem 15 kropel płynnej przyprawy do zup), 3/4 szklanki gęstego przecieru pomidorowego (z ok. 40 dag pomidorów), 1 mały ząbek czosnku, pieprz, 1 /2 łyżeczki sproszkowanej bazylii (lub szczypta tymianku), sól

Boczek pokroić bardzo drobno, stopić na jasnozłoty kolor, wyjąć skwarki. Na wytopionym tłuszczu przesmażyć drobno pokrojoną cebulę, rumieniąc ją lekko, wlać wywar, dodać skwarki, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. (sos powinien tylko mrugać). Wlać przecier, dodać posiekany czosnek i gotować powoli jeszcze 10 min. Pod koniec gotowania dodać szczyptę pieprzu, bazylię i osolić. Można dodać kieliszek białego wytrawnego wina.

Czytaj Dalej »


Biologiczne metody spulchniania ciasta

Filed under :Przepisy

– biologiczne metody spulchniania ciasta przez zastosowanie drożdży piekarskich lub zakwasu, w których głównym czynnikiem powodującym wyrastanie ciasta jest dwutlenek węgla, jako pro-dukt działalności życiowej drożdży piekarskich lub drożdży dzikich w zakwasie,

– chemiczne metody spulchniania ciasta poprzez zastosowa-nie proszków spulchniających, z których w wyniku reakcji zacho-dzących w cieście wydziela się dwutlenek węgla spełniający rolę czynnika spulchniającego.

Czytaj Dalej »


Przepisy na ciasta drożdżowe

Filed under :Przepisy

Przepisy na ciasta drożdżowe są bardzo zróżnicowane. Każde ciasto na pewno się uda, jeżeli będą przestrzegane podstawowe wskazania i rozumiany cały proces fermentacji, a zatem sposób posługiwania się drożdżami jako czynnikiem spulchniającym.

Na podstawowe ciasto drożdżowe składa się: mąka, płyn, droż-dże i sól. Ustalono, że podstawowe ciasto wyrasta, jeżeli do 1 kg mąki doda się 20 g drożdży. Do ciast drożdżowych stosuje się takie dodatki, jak jaja (same żółtka), cukier, tłuszcz, czasem rodzynki, migdały lub gotowaną w cukrze skórkę pomarańczową. Są to dodatki obciążające ciasto i wobec tego w miarę ich dodawania należy zwiększyć ilość drożdży. Na każde dodane do ciasta 3 żółtka, 100 g cukru, 100 g tłuszczu zwiększa się ilość drożdży po 15 gramów. Na przykład do ciasta składającego się z 1 kg mąki, 3 żółtek, 100 g cukru i 100 g tłuszczu trzeba dodać 65 g drożdży. Tak więc ilość drożdży należy obliczać każdorazowo, w miarę jak chce się zrobić ciasto skromniejsze lub bogatsze, z większą ilością dodatków. Jeżeli placek ma być posypany kru- szonką, to do ogólnej ilości drożdży wynikającej z obliczeń należy dodać jeszcze 10 gramów.

Czytaj Dalej »


Makaron z cebulą i jabłkami

Filed under :Przepisy

– 20 dag suchego makaronu typu krajanka (lub ok. 50 dag gotowanego), sól, 2 duże cebule (ok. 20 dag), 2 łyżki masła (lub margaryny), 2 średnie jabłka (ok. 20 dag), starta gałka muszkatołowa (lub 1 łyżeczka curry), 1/2 szklanki śmietanki, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 3 łyżki tartego żółtego sera

Makaron ugotować na półmiękko w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć. Cebule drobno posiekać i poddusić na maśle nie rumieniąc. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, włożyć do cebuli, chwilę razem przesmażyć, zdjąć z ognia, posypać szczyptą gałki muszkatołowej, osolić. Wymieszać z makaronem i śmietaną. Włożyć do głębokiego naczynia wysmaro-wanego tłuszczem i posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Czytaj Dalej »


Placek z owocami

Filed under :Przepisy

Produkty: jak na babkę piaskową oraz 750 g śliwek. Sposób wykonania. Ciasto jak na babkę piaskową wy-łożyć na dużą blachę, cienko rozsmarować. Na surowe ciasto uło-żyć połówki surowych śliwek przekrojem do góry, wstawić do pieczenia. Upieczone gorące ciasto posypać pudrem. Zamiast śli-wek można użyć agrest, wydrążone wiśnie lub czereśnie, połówki moreli lub brzoskwiń. Można także do tak przygotowanego su-rowego ciasta dodać pokrajane w plasterki (ok. 1 kg) jabłka, wy-

Czytaj Dalej »