Ciasto biszkoptowe – I sposób

Filed under :Przepisy

Produkty: 5 jaj, 150 g cukru, 180 g mąki, 10 g masła, 20 g tartej bułki, sok z pół cytryny. Sposób wykonania. Przygotować tortównicę o średnicy 24 cm, posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Umyte jaja wybić oddzielając starannie żółtka od białek. Żółtka jaj utrzeć z cukrem. Ubić pianę z białek. Do żółtek dodać sok z cytryny, pianę i mąkę, mieszać od boków i dna naczynia ku środkowi, do połączenia składników. Wyłożyć ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 200°C . Po 25 minutach sprawdzić patyczkiem stopień upieczenia ciasta. Upieczone ciasto wyjąć z pieca, pozostawić w formie do wystudzenia.

Czytaj Dalej »


Suflet z powidłami Sub dżemem (be2 żółtek)

Filed under :Przepisy

– 4 białka, 12 dag cukru pudru, sok z 1 cytryny, 2 łyżki powideł (lub dżemu, lub konfitur osączonych z syropu), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy

Wszystkie składniki wymieszać i ubijać trzepaczką ok. 30 min. (lub zmiksować). Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy, napełniając ją do połowy wysokości. Wstawić natychmiast do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Czytaj Dalej »


Sos cebulowy (biały)

Filed under :Przepisy

– 2 duże cebule (ok. 20 dag), 3/4 szklanki mleka (lub śmietanki), 1 łyżka masła (lub margaryny), 11/2 łyżki mąki, pieprz, cukier, sól

Cebule pokroić, zalać 1 /4 szklanki wrzącej wody, dusić pod przykryciem ok. 15 min. na małym ogniu, odcedzić, przetrzeć. Wywar z cebuli uzupełnić mlekiem, tak aby uzyskać 1 szklankę płynu. Masło rozpuścić, wsypać mąkę, wymieszać nie rumieniąc, zdjąć z ognia, wlać zimny wywar z mlekiem stale mieszając, dodać szczyptę pieprzu i cukru, osolić. Gotować ok. 5 min. na małym ogniu (sos powinien tylko mrugać).

Czytaj Dalej »


Jabłka nadziewane ryżem lub biszkoptami

Filed under :Przepisy

– 5 łyżek ryżu suchego (lub 1 szklanka gotowanego, lub 25 dag pokruszonych biszkoptów), sól, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu, 5 dag rodzynków (niekoniecznie), 8 kwaskowych jabłek (ok. 80 dag), 1 łyżka masła (lub margaryny) do wysmarowania naczynia

Ryż wypłukać, wsypać do 1 I osolonej wrzącej wody i ugotować bez przykrycia na półmiękko (ok. 10 min.), osączyć, wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem i wypłukanymi rodzynkami. Jabłka umyć i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne (uważając, aby nie przebić owocu na wylot). Otwory napełnić ryżem. Dno płaskiego naczynia wysmarować masłem i polać 3 łyżkami wody. Włożyć jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Czytaj Dalej »


Gotowanie kaszy

Filed under :Przepisy

-2. Gotowanie kaszy w specjalnym garnku w kąpieli wodnej lub w urządzeniu zastępczym, wstawiając garnek z podgotowaną kaszą do innego naczynia z wrzącą wodą. 3. Dogotowywanie kasz w tzw. dogotowywaczu. Dogotowywacz dla potrzeb rodziny można wykonać we

własnym zakresie, wykorzystując do tego celu odpowiednią skrzynkę (o podstawie 75X40 cm) lub pudełko z grubej tektury, albo też z płyt pilśniowych. Oprócz skrzynki jest potrzebny mate-riał izolacyjny, jak gazety, trociny lub wiórki, dwa proste garnki ze szczelnie dopasowanymi pokrywkami, kawałek płótna i folii plastykowej, pinezki, haczyki i kółka, zawiasy, skobelki i uchwyty metalowe.

Czytaj Dalej »