Porzeczki z serkiem waniliowym

piątek Lut 7, 2014

– 50 dag czerwonych porzeczek, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 2 łyżki masła (lub margaryny), 4-5 łyżek cukru, 2 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 serek homogenizowany waniliowy

Porzeczki opłukać i oczyścić z szypułek. Szerokie naczynie wysmarować tłuszczem, wsypać porzeczki. Masło zmiksować (lub utrzeć) na pianę z cukrem. Jaja wybić, oddzielając żółtka od białek. Do masy maślanej dodać żółtka i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodawać po trochu serek waniliowy, cały czas miksując (lub ucierając). Białka ubić na pianę, dodać do masy, lekko wymieszać i wylać na przygotowane porzeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec bez przykrycia ok. 40 min.

Leave a Reply

Comment