Pory z ziemniakami

poniedziałek Mar 17, 2014

– 8 średnich porów (ok. 80 dag lub 1 opakowanie mrożonych), 2 łyżki oleju (lub margaryny), 1 duża cebula (ok. 10 dag), sól, 6 ziemniaków gotowanych (ok. 60 dag), 1 łyżka masła (lub margaryny), 1 łyżka mąki, 11/2 szklanki mleka, pieprz, starta gałka muszkatołowa, 1 łyżeczka musztardy, 20 dag tartego żółtego sera, 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia

Z porów odciąć korzonki i ok. 3/4 zielonej części, pozostałą część nadciąć wzdłuż, wypłukać odchylając listki i pokroić w poprzek na kawałki. Rozgrzać olej w rondlu, włożyć drobno posiekaną cebulę, zeszklić, włożyć pory, przykryć, dusić na małym ogniu ok. 1 5 min. nie rumieniąc, osolić. Odstawić, wymieszać z ziemniakami pokrojonymi w słupki. Masło rozpuścić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, odstawić, wlać zimne mleko, stale mieszając, zagotować, dodać szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej i musztardę, wymieszać z połową sera. Pory z ziemniakami włożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem, polać przygotowanym sosem. Posypać pozostałym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

Leave a Reply

Comment