Pory z papryką i jabłkami

niedziela Lip 15, 2012

sześć0 dag porów (5-sześć sztuk), 3-cztery strąki papryki, 3 łyżki oleju, 2-3 jabłka, 1 /2 szkl. śmietany, sól, cukier, mielona papryka, majeranek, natka pietruszki

Pory oczyścić, obciąć korzonki, liście przyciąć, przekroić wzdłuż na połówki, dokładnie umyć, pokroić na kawałki (ok. 3 cm) sparzyć wrzącą wodą, osączyć. Paprykę oczyścić, przekroić, usunąć nasiona, opłukać, pokroić w paseczki. Połączyć z porami i dusić na oleju, skrapiając wodą. Jabłka umyć, obrać, pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne, dodać do porów, chwilę poddusić, dodać sól, cukier, mieloną paprykę, majeranek, wlać śmietanę i jeszcze chwilę poddusić. Przed podaniem oprószyć siekaną natką.

-3-cztery pęczki rzodkiewek, sól, cukier, 3 łyżki masła (margaryny), siekany koperek. Rzodkiewki umyć, obciąć ogonki i liście, wrzucić do wrzącej wody, dodać sól, cukier i ugotować. Odcedzić, polać stopionym masłem i posypać siekanym koperkiem.

Leave a Reply

Comment