Poncz

niedziela Lut 16, 2014

Produkty: 150 g cukru, 1 szklanka wody, sok z pół cytryny łub 1 g kwasu cytrynowego, 10 g spirytusu, aromat rumowy lub rum. Sposób wykonania. Zagotować wodę z cukrem, a gdy przestygnie, dodać sok z cytryny lub kwas cytrynowy, aromat

i spirytus. Masa podstawowa Produkty: 3 jaja, 150 g cukru pudru, 250 g masła lub mar-garyny, 1 esencja rumowa, 5 g spirytusu. Sposób wykonania. Jaja wybić do miski, dodać cukier puder. Ustawić miskę na garnku z wrzącą wodą. Ubijać trze- paczką aż masa zgęstnieje i zatraci zapach surowych jaj, zestawić ciągle ubijając. Masło utrzeć w misce makutrze. Do roztartego masła dodać masę z jaj, ucierać. Pod koniec ucierania dodać aro-mat i spirytus.

Tak przygotowana masa może być podstawą innych kremów o zmiennym smaku i zabarwieniu, np. do tej ilości kremu można dodać 20 g ekstraktu kawy naturalnej rozpuszczonego w 1 łyżce wrzącej wody, otrzymując krem kawowy 50 g rozgrzanej czeko-lady otrzymując krem czekoladowy pół łyżeczki startej skórki z cytryny i sok wyciśnięty z cytryny – krem cytrynowy.

Leave a Reply

Comment