Pomidory z cebulą i grzankami

sobota Lut 15, 2014

– 4 średnie, twarde, mięsiste pomidory (ok. 30 dag), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 1 średnia cebula (ok. 8 dag), sól, tymianek (lub pieprz), 4 łyżki tartego ostrego sera żółtego, 4-5 kromek niezbyt świeżej bułki kanapkowej, 2 łyżki oleju

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, poprzekrawać je na pół i osuszyć, odciskając lekko sok. Płaskie naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć na dnie ciasno połówki pomidorów wypukłościami do góry. Cebulę drobno posiekać, wypełnić nią zagłębienia między pomidorami, posypać solą, tymiankiem i serem. Następnie posypać całą powierzchnię pokruszoną bułką (należy ją obrać ze skórki i pokruszyć w ręku). Skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia ok. 20 min. Uwaga. Zamiast cebuli można zastosować posiekaną paprykę konserwową.

Leave a Reply

Comment