Pomidory nadziewane żółtym serem

niedziela Paź 7, 2012

cztery duże jednakowej wielkości pomidory, 20 dag żółtego sera (gouda lub edamski), 3/cztery szkl. majonezu, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka pietruszki, sól, pieprz, mielona papryka, cztery liście sataty

Pomidory opłukać, ściąć „piętki” (od strony nasady szypułki), wydrążyć miąższ, oprószyć od wewnątrz solą i pieprzem. Wydrążony miąższ i sok przetrzeć przez sito, wymieszać z połową majonezu i częścią posiekanej pietruszki. Ser pokroić w drobną kostkę, posypać papryką, wymieszać z pozostałym majonezem. Nałożyć farsz do wydrążonych pomidorów, ułożyć na listkach sałaty, oblać majonezem wymieszanym z sokiem pomidorowym, oprószyć siekaną zieleniną.

Surówka z porów z majonezem, 20 dag porów, 2 duże pomidory, 1/3 szkl. majonezu. Bladozieloną część porów opłukać, pokroić w paski. Pomidory opłukać, pokroić w kostkę. Wymieszać składniki z majonezem. Przybrać paskami zielonych części porów.

Leave a Reply

Comment