Pomidory nadziewane tartą bułką

sobota Gru 15, 2012

osiem dużych pomidorów, 2 łyżki masła, 1 szkl. śmietany, 2 łyżki mąki nadzienie’. 1/3 kostki masła (margaryny), 3 jajka, 25 dag tartej bułki, sól, pieprz, 1 pęczek koperku

Jędrne pomidory opłukać i przekroić w poprzek na 2/3 wysokości, wydrążyć, posolić. Przygotować nadzienie: masło utrzeć z żółtkami, dodać tartą bułkę, sól, pieprz, siekany koperek, pianę ubitą z pozostałych białek, wymieszać. Do pomidorów nałożyć nadzienie, przykryć ściętymi wierzchami, ułożyć w płaskim rondlu, dodać masło, podlać wodą i dusić. Wyjęty miękisz z pomidorów przetrzeć. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać przetarty miąższ, wlać do pomidorów i jeszcze chwilę poddusić. Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem.

Pomidory nadziewane ryżem (kaszą perłową) osiem dużych pomidorów, 2 łyżki masła, 1 szkl. śmietany, 2 łyżki mąki nadzienie’. 1 szkl. ryżu,

-2 dag suszonych grzybów, 1 cebula, 1 jajko, 1/2 kostki masła (margaryny), sól, pieprz, 1 pęczek koperku. Ryż opłukać, włożyć do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem tłuszczu i ugotować na sypko. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu. Grzyby umyć, ugotować, odcedzić (wywar zachować), osączyć, posiekać. Do ryżu dodać cebulę, grzyby, jajko, sól, pieprz, siekany koper i dokładnie wymieszać. Jędrne pomidory opłukać, przekroić w poprzek na 2/3 wysokości, wydrążyć, posolić, napełnić nadzieniem, ułożyć w płaskim rondlu, dodać masło, podlać wywarem z grzybów i dusić.

Wyjęty miękisz z pomidorów przetrzeć, wymieszać ze śmietaną, dodać mąkę, wymieszać i wlać do pomidorów, zagotować i jeszcze chwilę poddusić. Podawać pomidory w sosie z ziemniakami lub makaronem.

1 Comment »

AnkaF:

Ogolnie musze przyznac ze ciezko jest je zrobic, bo pomidory sa bardzo delikatne i latwo je rozwalic.

Grudzień 3rd, 2013 | 16:49
Leave a Reply

Comment