Pomidory (mrożone) nadziewane pieczarkami

piątek Lut 7, 2014

– 30 dag pieczarek, 1 duża cebula (ok. 10 dag), 1 łyżka oleju (lub masła), sól, 1 jajo, 1 łyżka tartej bułki, 1 łyżka posiekanego koperku (lub natki pietruszki), 8 dużych pomidorów mrożonych (ok. 1 kg), sól, pieprz (lub bazylia czy tymianek), 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, 3 łyżki tartego żółtego sera

Najpierw przygotować nadzienie. Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, osuszyć, drobno pokroić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać pieczarki, dusić 5 min., osolić, przestudzić, wbić jajo, dodać tartą bułkę, połowę koperku, dobrze wyrobić. Pomidory (nie rozmrożone!) umyć i na 3/4 wysokości ściąć „czapeczki”. Wydrążyć miąższ. Wnętrze pomidorów posypać solą i szczyptą pieprzu. Włożyć nadzienie, przykryć „czapeczkami”. W szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz, ułożyć pomidory jeden obok drugiego, polać wydrążonym miąższem, posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec bez przykrycia ok. 15 min. Po wyjęciu posypać pozostałym koperkiem.

Leave a Reply

Comment