Pomidory duszone z cebulą

poniedziałek Kwi 9, 2012

-1 kg pomidorów (mogą być przejrzałe), 3 cebule, sól, mielona papryka, olej do duszenia. Pomidory opłukać, cebule obrać, pokroić w plastry. Tłuszcz rozgrzać, włożyć pomidory i cebulę, osolić, oprószyć papryką i dusić. Można zaprawić śmietaną. Podawać z kaszą.

Pomidory smażone, osiem dużych pomidorów, sól, pieprz, 2-3 łyżki mąki, 2 jajka, tarta bułka, olej. Duże, twarde pomidory opłukać, pokroić w grube plastry, posypać solą i pieprzem, panierować w mące, jajku, tartej bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ziemniakami.

osiem dużych pomidorów, masło do wysmarowania formy, sól, pieprz, 25 dag sera ementa- lera. Jędrne, duże pomidory umyć i przekroić na pót. Formę ogniotrwałą suto wysmarować masłem, ułożyć na niej pomidory przecięciem do góry, posolić, popieprzyć. Na każdej połówce pomidora położyć odpowiednio przycięty kawałek sera. Zapiekać, aż ser się stopi. Podawać do makaronu.

Leave a Reply

Comment