Polewa z rosołu

poniedziałek Lut 24, 2014

– 4 średnie cebule (ok. 30 dag), 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, sól, – 2 łyżeczki octu, 1 3/4 szklanki rosołu (lub tyle samo wywaru z warzyw zmieszanego z łyżką maggi), 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżka gęstego przecieru pomidorowego, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Cebule drobno posiekać, poddusić na maśle nie rumieniąc, posypać mąką i dusić do lekkiego zrumienienia. Dodać drobno posiekany czosnek roztarty z solą. Ocet wymieszać z rosołem, wlać powoli do cebuli ciągle mieszając, zagotować. Odlać 1/8 szklanki uzyskanego sosu, ostudzić, rozprowadzić nim musztardę zmieszaną z przecierem pomidorowym i wlać do reszty sosu, dodać pieprz, wymieszać. Gotować ok. 10 min. na bardzo małym ogniu (sos powinien tylko mrugać).

Leave a Reply

Comment