Polewa pomidorowa z przecieru

wtorek Mar 4, 2014

– 1/2 szklanki śmietany (lub kefiru, lub jogurtu), 2 jaja, 1 /2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego, sól, cukier

Kilka łyżek śmietany rozetrzeć z jajami, a następnie roztrzepać z resztą śmietany i przecierem pomidorowym, osolić. Osłodzić, jeśli za kwaśne. Można też wszystkie składniki zmiksować.

II sposób

– 1 /2 szklanki mleka (lub słodkiej śmietanki), 1 jajo, 2 łyżki mąki, 1 !2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego, sól, 2 łyżeczki masła (niekoniecznie), cukier

Kilka łyżek mleka rozetrzeć z jajem. Pozostałe mleko rozbełtać z mąką i przecierem pomidorowym, roztrzepać z roztartym jajem, osolić, wymieszać (ewentualnie dodać roztopione masło). Osłodzić, jeśli za kwaśne. Można też wszystkie składniki zmiksować.

III sposób – 1/2 szklanki zimnego wywaru (lub wody wymieszanej z 1/2 łyżeczki płynnej przyprawy do zup), 1 jajo, 2 łyżki mąki, 1 /2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego, sól, 1-2 łyżeczki masła (lub oleju), cukier Przyrządzić wg II sposobu, stosując wywar zamiast mleka.

Leave a Reply

Comment