Polewa pomidorowa z koncentratu

sobota Lut 22, 2014

– 1 sposób I szklanka śmietany (lub kefiru, lub jogurtu), 2 jaja, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (30-procentowego), sól, cukier

Kilka łyżek śmietany rozetrzeć z jajami, a następnie z koncentratem pomidorowym, roztrzepać z resztą śmietany, osolić, wymieszać. Osłodzić, jeśli za kwaśne. Można też wszystkie składniki zmiksować.

II sposób

– 1 szklanka mleka (lub słodkiej śmietanki), 1 jajo, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (30-procentowego), 2 łyżki mąki, sól, 1-2 łyżeczki masła (niekoniecznie), cukier

Kilka łyżek mleka rozetrzeć z jajem, a następnie z koncentratem pomidorowym. Pozostałe mleko rozbełtać z mąką, roztrzepać z roztartym jajem i koncentratem, osolić, wymieszać (ewentualnie dodać roztopione masło). Osłodzić, jeśli za kwaśne. Można też wszystkie składniki zmiksować.

III sposób

– 1 szklanka zimnego wywaru (lub wody wymieszanej z 1 /2 łyżeczki płynnej przyprawy do zup), 1 jajo, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (30-procentowego), 2 łyżki mąki, sól, 1-2 łyżeczki masła (lub oleju), cukier

Przyrządzić wg sposobu II, stosując wywar zamiast mleka. Uwaga. Polewy pomidorowe można wzbogacić różnymi składnikami. Szczególnie wskazanymi dodatkami są: sproszkowana bazylia, tymianek, papryka, a także 2-3 łyżeczki startej cebuli lub posiekanej natki selera, pietruszki czy koperku.

Leave a Reply

Comment