Polewa piwna

wtorek Mar 11, 2014

Kilka łyżek mleka rozetrzeć z jajem, pozostałe mleko rozetrzeć z mąką, a następnie z roztartym jajem, osolić (ewentualnie dodać roztopione masło), wymieszać. Uwaga. Polewę można wzbogacić w sposób podany w uwagach do przepisu „Polewa bułczana”.

Polewa piwna lub winna – 1 szklanka jasnego piwa (lub białego, wytrawnego wina), 1 żółtko, 2 łyżki mąki, 1 łyżka masła, pieprz, sól Kilka łyżek piwa rozetrzeć z żółtkiem. Pozostałe piwo rozbełtać z mąką, aby nie było grudek, dodać masło, szczyptę pieprzu, sól i podgrzać (do ok. 80°C) stale mieszając. Zdjąć z ognia, wlewać powoli do roztartego żółtka, roztrzepując szybko widelcem. Nie gotować!

Leave a Reply

Comment