Placki ziemniaczane (mrożone) z owocami

środa Lut 19, 2014

– 1/2 opakowania śliwek mrożonych (lub 25 dag śliwek świeżych), 1 opakowanie mrożonych placków ziemniaczanych (6-8 szt.), 4 łyżki masła (lub margaryny), 2 łyżki cukru waniliowego

Śliwki przepołowić i wyjąć pestki. Nie rozmrożone placki ziemniaczane ułożyć jeden obok drugiego na dnie odpowiednio szerokiego naczynia wysmarowanego połową masła. Polać roztopioną pozostałą częścią masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Po ok. 10 min. wyjąć i ułożyć na plackach śliwki (skórką na dół). Ponownie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia ok. 20 min. Po wyjęciu posypać cukrem waniliowym.

Uwaga. Zamiast śliwek można zastosować 2 średnie jabłka (ok. 20 dag). Trzeba je obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Ułożyć na plackach, a po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem. Można też upiec placki bez owoców i po wyjęciu posmarować 4 łyżeczkami lekko podgrzanych powideł (lub dżemu), a następnie posypać 5 dag posiekanych, łuskanych orzechów.

Leave a Reply

Comment